- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
PSD se pregătește să majoreze pensiile cu 40% în plină campanie electorală
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat în cadrul unei ședințe a Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților că guvernul intenționează să aprobe o inițiativă legislativă care privește majorarea pensiilor. Această inițiativă prevede o creștere semnificativă a pensiilor cu 40% începând cu data de 1 septembrie 2024, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.
Conform declarațiilor ministrului, această majorare a pensiilor va avea un impact bugetar considerabil, costând bugetul de stat 55 de miliarde de lei doar pentru ultimele patru luni ale anului 2024. Această sumă este remarcabilă, mai ales în contextul în care România se confruntă cu necesitatea de a reduce deficitul bugetar în anul viitor.
Ministrul a explicat că cheltuiala lunară cu pensiile va crește de la 9,6 miliarde de lei la 11,32 miliarde lei începând cu 1 ianuarie 2024, ca urmare a indexării cu inflația. Începând cu septembrie 2024, cheltuiala lunară va ajunge la 13,8 miliarde de lei, cu 4,2 miliarde de lei mai mult decât în prezent.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat că proiectul legii pensiilor este în transparență până pe data de 9 noiembrie și că guvernul are ambiția de a-l adopta rapid, astfel încât să fie finalizat procesul parlamentar pentru reforma sistemului public de pensii până pe 20 noiembrie.
Această lege a pensiilor va avea aplicare de la începutul lunii ianuarie a anului viitor, iar punctul de pensie va fi de 2.032 de lei. Ministrul a justificat aplicarea majorării din septembrie prin necesitatea digitizării dosarelor de pensii și elaborarea normelor de aplicare a legii, precum și achiziția și implementarea software-ului necesar pentru aplicarea noii legi.
Ministrul a mai adăugat că proiectul de lege include prevederi privind pensia și indemnizația minimă socială și încurajează contributivitatea și munca. De exemplu, cei 1.200.000 de români care primesc indemnizație minimă socială vor beneficia de o creștere de 87,4%, ceea ce va duce la o pensie de 1.960 de lei, comparativ cu 1.825 de lei în prezent, dacă au muncit 35 de ani pe salariu minim pe economie.